W dniu 20.03.2023 r. odbyło się szkolenie z warsztatami o
tematyce „Kuchnia Hiszpańska i Hiszpańskie Smaki”.
W szkoleniu
uczestniczyli nauczyciele praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami Branżowej
Szkoły I Stopnia. W trakcie szkolenia zostały wykonane poniżej wymienione
potrawy kuchni hiszpańskiej: Zupa hiszpańska z soczewicy z Chorizo „Lentejas”,
hiszpańska pizza, Empanadas – pierożki hiszpańskie, najpopularniejszy deser w Hiszpani
- Flan Valencja. W trakcie szkolenia poznaliśmy oryginalne smaki hiszpańskie
oraz ciekawe historie sporządzanych potraw.
W dniach 14 – 20 marca uczniowie Szkoły Branżowej brali
udział w ramach lekcji matematyki w zajęciach „Dzień Matematyki 2023”.
Zespoły
klasowe rozwiązywały zadania matematyczne przedstawione w formie prezentacji,
którą z okazji Dnia Matematyki udostępnia
Stowarzyszenie Doskonalenia i Rozwoju 4improve. Tegoroczna edycja konkursu
odbywała się pod hasłem „Zainwestuj w matematykę” i zawierała zadania o
tematyce związanej z ekonomią, inwestowaniem pieniędzy. Każdy zespół klasowy spośród 24 zadań zawartych
w prezentacji rozwiązywał 12 zadań o
mniejszym stopniu trudności. Zajęcia te były okazją do sprawdzenia swoich
umiejętności logicznego myślenia i umiejętności matematycznych oraz dostarczyły
uczniom wielu interesujących wiadomości przedstawionych w ciekawej graficznie
formie. Uczniowie biorący udział w zajęciach otrzymali oceny za aktywność
adekwatne do stopnia ich zaangażowania.
W dniu 17.03.2023 r. uczniowie SP, SPP oraz BS udali się na
wycieczkę do Pleciugi Lalek w Szczecinie na spektakl pt.: „Speed Śnieżyca”.
Jej
celem było doskonalenie kompetencji społecznych pozwalających zbudować
pozytywny obraz samego siebie jako odbiorcy kultury oraz rozwijanie
zainteresowania teatrem. Aktorzy mistrzowsko przedstawili świat wirtualny,
równocześnie uświadamiając jakie zagrożenia płyną z Internetu i mediów
społecznościowych. Zarówno uczniowie jak i nauczyciele byli pod wielkim
wrażeniem spektaklu, które to spotęgowały niesamowite efekty specjalne. Było to
dla nas niesamowite obcowanie ze sztuką!
16 marca br.
uczestniczyliśmy w Giełdzie Szkół ponadpodstawowych,
która odbyła się w SP nr 2
w Goleniowie.
Uczniowie naszej Branżowej Szkoły I Stopnia nr 1 zaprezentowali
zawody, w których się kształcą - kucharz oraz pracownik pomocniczy obsługi
hotelowej.
III Wojewódzki Integracyjny Konkurs Gastronomiczny pod hasłem
„Wymarzone parzone”
Uczennica klasy 2 Szkoły Branżowej I Stopnia nr 1 w
Goleniowie Agata Janowska brała udział w III Wojewódzkim Integracyjnym
Konkursie Gastronomicznym pod hasłem „Wymarzone parzone” w SOSW Nr 2 w
Szczecinie. Zadaniem wszystkich uczniów było napisanie testu tematycznego oraz
przygotowanie własnej potrawy z ciasta parzonego. Agata bardzo dobrze poradziła
sobie w obu etapach i ostatecznie zajęła V miejsce. Jej potrawa – ptysie z
musem z awokado bardzo przypadła do gustu jurorom. Gratulujemy wszystkim
uczestnikom konkursu i czekamy na następne spotkania w przyszłym roku.
|