W dniu 25.10.2024 roku odbyło się szkolenie z warsztatami
o tematyce: ,,Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”.
W szkoleniu uczestniczyli nauczyciele praktycznej
nauki zawodu wraz z uczniami Branżowej Szkoły I Stopnia. W trakcie szkolenia zostały wykonane
poniżej wymienione potrawy kuchni polskiej: tatar z śledzia, sałatka z kaszy
bulgur z twarogiem wędzonym, bobem, orzechami oraz pomidorkami koktajlowymi,
zupa krem z ogórków kiszonych i gruszką skarmelizowaną, zupa z białych warzyw z
kurkami i rydzami, dekonstrukcja szarlotki oraz danie główne schabowy kiszony z
zapiekanką ziemniaczaną oraz duszona kapusta czerwona z rodzynkami i jabłkami,
kołacz śląski drożdżowy z śliwkami. W trakcie szkolenia poznaliśmy nowoczesne
sposoby sporządzania oraz ekspedycję tradycyjnych potraw kuchni polskiej.
więcej
24.10 2024 r. Waga twojego plecaka ma wpływ na twoje
zdrowie -
dzisiejszy temat pogadanki z przedstawicielką Sanepidu. Uczniowie klas
1-3 oddziały a, dowiedzieli się, jak dbać o swoje zdrowie, jak pakować swój
plecak, aktywnie korzystać z zajęć sportowych oraz odżywiać się prawidłowo.
Katarzyna Taraska
więcej
W
dniu 22.10.2024 r. odbyły się kreatywne zajęcia z dynią w roli głównej.
Młodzież z Szkoły
Branżowej poznała podstawy carvingu – sztuki rzeźbienia w
warzywach i owocach. Uczniowie stali się artystami, wykonali ciekawe dekoracje
z dyni. Dyniowe rzeźby zostały wykorzystane do jesiennej dekoracji stołówki
szkolnej.
W dniu 18.10.2024 roku odbyło się szkolenie z warsztatami
o tematyce: ,,Potraw kuchni francuskiej”.
W szkoleniu uczestniczyli nauczyciele
praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami Branżowej Szkoły I Stopnia. W trakcie
szkolenia zostały wykonane poniżej wymienione potrawy kuchni francuskiej: trzy
rodzaje Vol-an-ventów są to paszteciki francuskie, zupa cebulowa, sałatka z
różnych gatunków serów, Boeuf Bourguignon -wołowina po burgundzku, trzy rodzaje
Quiche lorraine -to wytrawne tarty z różnymi farszami oraz słodkie fondanty
czekoladowe z sosem truskawkowym. W trakcie szkolenia poznaliśmy oryginalne
smaki francuskie oraz ciekawe historie sporządzanych potraw.
„Ogólnopolski Dzień Tornistra”
Dnia 17 października w
obecności przedstawiciela Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w
Goleniowie odbyła się akcja ważenia tornistrów. Celem Ogólnopolskiej Akcji jest
działanie na rzecz edukacji prozdrowotnej ukierunkowanej na profilaktykę wad
postawy. Klasy uczestniczące to: 4-8 oddziały a. Uczniowie zostali pouczeni,
jak prawidłowo nosić plecak i poinformowani o występujących wadach postawy.
Katarzyna
Taraska
W dniu 17.10. 2024 roku uczniowie Branżowej Szkoły I
stopnia wzięli udział w konferencji ,, Z pasji do sukcesu – jak zbudować
wymarzoną karierę”.
Podczas wykładu prowadzący odpowiedzieli na pytania – jak
odkryć swoje mocne strony i pasje, a następnie wykorzystać je w budowaniu oraz
rozwoju swojej ścieżki zawodowej. Młodzież uzyskała również informację o
zawodach przyszłości, które teraz mogą wydawać się czymś z gatunku fantastyki,
ale w przyszłości mogą okazać się naszą rzeczywistością. W trakcie konferencji
uczniowie dowiedzieli się również jak radzić sobie z porażkami oraz budować
pewność siebie, co na pewno przyda im się w przyszłości.
Alicja Rotter
więcej
Wracamy z
workiem medali!!!
15 października
uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie brali udział w Mistrzostwach Województwa
w Tenisie Stołowym. Mistrzostwa odbyły się w Pyrzycach.
Klasyfikacja końcowa
przedstawia się następująco:
- Wojciech Synówka I miejsce,
- Marcel Durzyński III miejsce,
- Zuzanna Niedźwiecka III miejsce,
- Oskar Trzebuniak III miejsce,
- Jacek Mostowik IV miejsce.
Gratulujemy wszystkim zawodnikom i życzymy kolejnych sukcesów sportowych!!!
więcej
We wtorek 8 października uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie brali udział w Mistrzostwach Województwa Zachodniopomorskiego w Tenisie Stołowym.
Zawody odbyły się w Szczecie. Podczas Mistrzostw nasi sportowcy grali z zawodnikami ze Szczecina, Stargardu, Polic, Suliszewa, Pyrzyc i Świnoujścia.
Po sportowej rywalizacji klasyfikacja indywidualna przedstawia się następująco:
- Mateusz Zieliński V miejsce
- Nikola Garbaciak VII miejsce,
- Joanna Dalinkiewicz VIII miejsce,
- Adrian Ziębolewski X miejsce.
Gratulujemy wszystkim sportowcom i życzymy kolejnych sukcesów sportowych!
więcej |
|
|