Zespół Szkół
w Goleniowie
72-100 Goleniów
ul.Niepodległości 1B
Telefon/fax:914184274,
914431133
e-mail: zssgol@wp.pl
 
Kampania Państwowej Komisji ds. Pedofilii "#Rozmawiaj#Reaguj" A   B   C
   Strona główna      Aktualności - rok szkolny 2024-2025      Październik 2024

 

 W dniu 25.10.2024 roku odbyło się szkolenie z warsztatami o tematyce: ,,Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”. 


W szkoleniu uczestniczyli nauczyciele praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami Branżowej Szkoły I Stopnia. W trakcie szkolenia zostały wykonane poniżej wymienione potrawy kuchni polskiej: tatar z śledzia, sałatka z kaszy bulgur z twarogiem wędzonym, bobem, orzechami oraz pomidorkami koktajlowymi, zupa krem z ogórków kiszonych i gruszką skarmelizowaną, zupa z białych warzyw z kurkami i rydzami, dekonstrukcja szarlotki oraz danie główne schabowy kiszony z zapiekanką ziemniaczaną oraz duszona kapusta czerwona z rodzynkami i jabłkami, kołacz śląski drożdżowy z śliwkami. W trakcie szkolenia poznaliśmy nowoczesne sposoby sporządzania oraz ekspedycję tradycyjnych potraw kuchni polskiej.

 

więcej

 

 24.10 2024 r. Waga twojego plecaka ma wpływ na twoje zdrowie - 


dzisiejszy temat pogadanki z przedstawicielką Sanepidu. Uczniowie klas 1-3 oddziały a, dowiedzieli się, jak dbać o swoje zdrowie, jak pakować swój plecak, aktywnie korzystać z zajęć sportowych oraz odżywiać się prawidłowo.

Katarzyna Taraska

więcej


 W dniu 22.10.2024 r. odbyły się kreatywne zajęcia z dynią w roli głównej.  


Młodzież z Szkoły Branżowej poznała podstawy carvingu – sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach. Uczniowie stali się artystami, wykonali ciekawe dekoracje z dyni. Dyniowe rzeźby zostały wykorzystane do jesiennej dekoracji stołówki szkolnej.

 
 
 

 W dniu 18.10.2024 roku odbyło się szkolenie z warsztatami o tematyce: ,,Potraw kuchni francuskiej”. 


W szkoleniu uczestniczyli nauczyciele praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami Branżowej Szkoły I Stopnia. W trakcie szkolenia zostały wykonane poniżej wymienione potrawy kuchni francuskiej: trzy rodzaje Vol-an-ventów są to paszteciki francuskie, zupa cebulowa, sałatka z różnych gatunków serów, Boeuf Bourguignon -wołowina po burgundzku, trzy rodzaje Quiche lorraine -to wytrawne tarty z różnymi farszami oraz słodkie fondanty czekoladowe z sosem truskawkowym. W trakcie szkolenia poznaliśmy oryginalne smaki francuskie oraz ciekawe historie sporządzanych potraw.

 
 
 
 
 „Ogólnopolski Dzień Tornistra” 


Dnia 17 października w obecności przedstawiciela Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Goleniowie odbyła się akcja ważenia tornistrów. Celem Ogólnopolskiej Akcji jest działanie na rzecz edukacji prozdrowotnej ukierunkowanej na profilaktykę wad postawy. Klasy uczestniczące to: 4-8 oddziały a. Uczniowie zostali pouczeni, jak prawidłowo nosić plecak i poinformowani o występujących wadach postawy. 

Katarzyna Taraska

 

 

 W dniu 17.10. 2024 roku uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia wzięli udział w konferencji ,, Z pasji do sukcesu – jak zbudować wymarzoną karierę”. 


   Podczas wykładu prowadzący odpowiedzieli na pytania – jak odkryć swoje mocne strony i pasje, a następnie wykorzystać je w budowaniu oraz rozwoju swojej ścieżki zawodowej. Młodzież uzyskała również informację o zawodach przyszłości, które teraz mogą wydawać się czymś z gatunku fantastyki, ale w przyszłości mogą okazać się naszą rzeczywistością. W trakcie konferencji uczniowie dowiedzieli się również jak radzić sobie z porażkami oraz budować pewność siebie, co na pewno przyda im się w przyszłości. 

Alicja Rotter

więcej

 

 Wracamy z workiem medali!!!

15 października uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie brali udział w Mistrzostwach Województwa
w Tenisie Stołowym. Mistrzostwa odbyły się w Pyrzycach. 

Klasyfikacja końcowa przedstawia się następująco:

- Wojciech Synówka I miejsce,

- Marcel Durzyński III miejsce,

- Zuzanna Niedźwiecka III miejsce,

- Oskar Trzebuniak III miejsce,

- Jacek Mostowik IV miejsce.

Gratulujemy wszystkim zawodnikom i życzymy kolejnych sukcesów sportowych!!!

 

więcej

 We wtorek 8 października uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie brali udział w Mistrzostwach Województwa Zachodniopomorskiego w Tenisie Stołowym. 

Zawody odbyły się w Szczecie. Podczas Mistrzostw nasi sportowcy grali z zawodnikami ze Szczecina, Stargardu, Polic, Suliszewa, Pyrzyc i Świnoujścia. 

Po sportowej rywalizacji klasyfikacja indywidualna przedstawia się następująco:

- Mateusz Zieliński V miejsce

- Nikola Garbaciak  VII miejsce,

- Joanna Dalinkiewicz VIII miejsce,

- Adrian Ziębolewski  X miejsce.

Gratulujemy wszystkim sportowcom i życzymy kolejnych sukcesów sportowych!

 

więcej

 

© Od 2007 Created by - Jerzy Ratajczak