Zespół Szkół
w Goleniowie
72-100 Goleniów
ul.Niepodległości 1B
Telefon/fax:914184274,
914431133
e-mail: zssgol@wp.pl
 
Kampania Państwowej Komisji ds. Pedofilii "#Rozmawiaj#Reaguj" A   B   C
 
   Strona główna      Aktualności - rok szkolny 2025-2026      Październik 2025


 31.10.2025 r. w Zespole Szkół w Goleniowie odbyło się wręczenie nagród uczestnikom konkursu plastycznego "Stop przemocy",



 który był podsumowaniem ogólnopolskiej inicjatywy Ministerstwa Edukacji Narodowej „Tydzień o Przeciwdziałaniu Przemocy Rówieśniczej” przeprowadzonej w naszej Szkole. Gratulacje dla laureatów.

Kategoria klasy 1 – 4 SP

I miejsce Grzegorz Mugaj II miejsce Marcel Slendak, Dorian Rudzki III miejsce Nataniel Kozicki  Wyróżnienie Eryk Urbarniak

Kategoria klasy 5 – 8 SP

I miejsce Jacek Mostowik II miejsce Marcelina Dalinkiewicz, Nikodem Dastych
III miejsce
Jakub Waszkowski Wyróżnienie Szymon Łukasiewicz

Kategoria klasy 1 – 8 SP

I miejsce Alan Jakubowski II miejsce Małgorzata Wrzesińska, Daria Monczuńska

III miejsce Lena Jedlińska, Szymon Karpiuk Wyróżnienie Oliwier Miłek, Zuzanna Dudzińska,Magdalena Dendał            

Kategoria klasy 1 – 3 SPP

I miejsce Kornelia Jurek

Kategoria klasy 1 – 3 SB

I miejsce Julia Piasecka

 Warsztaty „Smakołyki z mleka” i „Czy słodycze mogą być zdrowe?” na ZUT w Szczecinie


24 października 2025 r. uczniowie Branżowej Szkoły przy Zespole Szkół Specjalnych w Goleniowie wzięli udział w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych zorganizowanych na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie.

Zajęcia odbyły się pod hasłem „Smakołyki z mleka” oraz „Czy słodycze mogą być zdrowe?” i łączyły w sobie naukę, praktykę oraz zabawę smakami.

Podczas pierwszego warsztatu uczniowie poznali ciekawostki na temat zamienników cukru i dowiedzieli się, jak duże ilości cukru kryją się w popularnych produktach i napojach. Następnie, pod okiem prowadzących, samodzielnie przygotowali zdrowe desery: pudding chia, krem czekoladowy z awokado oraz jaglane rafaello – wszystkie bez dodatku rafinowanego cukru, a mimo to wyjątkowo smaczne!

Druga część zajęć poświęcona była produktom mlecznym. Uczniowie dowiedzieli się, jak w prosty sposób można wytworzyć masło, jogurt, kefir, maślankę czy nawet domowe lody. Każdy uczestnik miał okazję własnoręcznie przygotować i spróbować swoich wyrobów. Degustacja była nie tylko pyszna, ale też edukacyjna – uczniowie oceniali smak, zapach, barwę i konsystencję powstałych produktów.

Ciekawym punktem warsztatów był mini wykład o mleku fermentowanym, podczas którego młodzież poznała jego właściwości prozdrowotne i znaczenie w codziennej diecie.

Udział w warsztatach okazał się dla uczniów niezwykle inspirującym doświadczeniem. Z entuzjazmem angażowali się w przygotowywanie produktów, chętnie eksperymentowali i zadawali pytania prowadzącym. To połączenie nauki i praktyki pozwoliło im nie tylko poszerzyć wiedzę, ale także rozwinąć umiejętności kulinarne, które z pewnością przydadzą się zarówno podczas zajęć praktycznych, jak i w domowych kuchniach.

 

więcej

 


Dziękujemy pracownikom Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego

  dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT, prof. ZUT, dr inż. Angelika Heberlej i dr inż. Anna Bogacka za ciekawe i smaczne zajęcia oraz serdeczne przyjęcie naszych uczniów.



 
 Mistrzostwa Województwa Zachodniopomorskiego w tenisie stołowym.


21 października w Szczecinie odbyły się Mistrzostwa Województwa Zachodniopomorskiego w tenisie stołowym, w których Zespół Szkół w Goleniowie reprezentowało czterech uczniów: Karolina Michałowska, Weronika Mroziak, Igor Kot i Brajan Woźniak.
Choć tym razem nie udało się zdobyć miejsc na podium, udział w zawodach był dla naszych zawodników cennym doświadczeniem i okazją do rywalizacji z najlepszymi tenisistami z całego regionu.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom determinacji, sportowej postawy i ducha walki!
Życzymy powodzenia w kolejnych sportowych wyzwaniach!


więcej


 
 W dniu 21.10.2025 r. odbyły się warsztaty gastronomiczne z dynią w roli głównej.  



Młodzież z Szkoły Branżowej poznała podstawy carvingu – sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach. Uczestnicy warsztatów wykonali również przepyszne racuchy i ciasteczka dyniowe. Uczniowie stali się artystami, wykonali ciekawe dekoracje z dyni. Dyniowe rzeźby zostały wykorzystane do jesiennej dekoracji stołówki szkolnej.



 
 W dniu 20.10.2025r. odbyły się warsztaty pt. "Dary jesieni” –
w gastronomii z elementami carvingu.
 



Celem zajęć była promocja zdrowego trybu życia, wykorzystanie surowców sezonowych oraz rozbudzenie pomysłowości uczniów.

Zajęcia rozpoczęły się od zabawy tematycznej: „Co w koszu Pani Jesieni?” – dzieci wspólnie z nauczycielem wyliczały dary jesieni (np. jabłka, gruszki, dynie, kasztany, orzechy, żołędzie). Następnie odbyła się degustacja z oceną organoleptyczną warzyw i owoców. Uczniowie za pomocą zmysłów węchu i smaku oraz dotyku z zasłoniętymi oczami rozpoznawali różne surowce. Uczestnicy wspólnie tworzyli proste potrawy z darów jesieni, a zarazem dzieła sztuki np. jerzyki z gruszki i winogron, „sałatkę owocową” oraz  jesienne kompozycje z kasztanów, żołędzi i liści. 

Dzieci wcieliły się w małych artystów i wykazały się dużą kreatywnością.

 

więcej

 

 
 Dni Erasmusa w Zespole Szkół Specjalnych w Goleniowie.


#Erasmusdays to międzynarodowe, sześciodniowe święto programu Erasmus+, podczas którego uczniowie, studenci, nauczyciele, trenerzy, absolwenci i obywatele całej Europy dzielą się swoimi doświadczeniami z mobilności, projektów i współpracy międzynarodowej.

Po raz kolejny do obchodów tego święta dołączyli nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Goleniowie. W ramach obchodów został zorganizowany Bieg Erasmusa, zajęcia jogi dla uczniów i wystawa zdjęć pokazująca efekty działań poprzednich projektów i promująca realizację nowego projektu.

Projekt o nazwie „Fiński sukces w polskiej szkole” otrzymał na realizację wsparcie wysokości 19 650 euro. W ramach tego przedsięwzięcia nauczyciele szkoły wezmą udział w 9 zagranicznych kursach doskonalących, których celem jest poznanie fińskiego systemu edukacji – uznawanego za jeden z najlepszych na świecie.

Udział w programie umożliwi kadrze pedagogicznej zdobycie nowych kompetencji, poznanie innowacyjnych metod pracy oraz przeniesienie dobrych praktyk do codziennej pracy z uczniami. Zdobyte doświadczenia przełożą się na dalszy rozwój placówki i jeszcze lepsze wspieranie rozwoju uczniów.

Po raz kolejny autorem wniosku oraz koordynatorem jest p. Krystyna Parszuto.

 

więcej

 

 
 W dniu 7 października (wtorek) w Pyrzycach odbyły się Mistrzostwa Województwa w Tenisie Stołowym. W zawodach wzięło udział pięć szkół
z całego województwa, a łącznie wystartowało około 60 zawodników
i zawodniczek.


Zespół Szkół w Goleniowie reprezentowało trzech chłopców i cztery dziewczynki, którzy zaprezentowali się znakomicie. Nasi uczniowie zdobyli wiele medali i zajęli wysokie miejsca w klasyfikacjach indywidualnych w poszczególnych kategoriach wiekowych. Dzięki ich świetnym wynikom, szkoła zajęła drugie miejsce drużynowo w klasyfikacji generalnej.

Wszyscy zawodnicy wrócili zadowoleni i dumni ze swoich osiągnięć, a udział w zawodach był dla nich cennym sportowym doświadczeniem.

Klasyfikacja końcowa:

Dziewczynki rocznik 2012 i młodsze

3 miejsce Aleksandra Jagiełło

6 miejsce Natalia Czarnecka

Chłopcy rocznik 2012 i młodsi 

1 miejsce Wojciech Synówka 

6 miesjce Faiban Żyła

Dziewczynki rocznik 2011 - 2009

3 miejsce Aleksandra Gelert

4 miejsce Zuzanna Niedźwiecka

Chłopcy rocznik 2011-2009

7 miejsce Jacek Mostowik

Gratulujemy wszystkim wspaniałych wyników ????


więcej




 1 października uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie  brali udział w Mistrzostwach Województwa w biegach przełajowych, które odbyły się w przepięknej scenerii Lasku Arkońskiego w Szczecinie.




Zawody były okazją nie tylko do sportowej rywalizacji, ale również do integracji szkół  i wspólnego przeżywania emocji. Uczniowie pokazali ogromną determinację, wytrwałość i siłę charakteru – każdy z nich walczył do ostatnich metrów. Było to prawdziwe święto sportu, zdrowej rywalizacji i pozytywnej energii.

W Mistrzostwach wzięło udział 8 szkół. Na starcie było łącznie ponad 100 zawodników.  

Klasyfikacja końcowa przedstawia się następująco:

- Aleksandra Gelert I miejsce na dystansie 1200 m,

- Wojciech Strzeboński I miejsce na dystansie 800 m,

- Wojciech Synówka III miejsce na dystansie 1200 m,

- Fabian Żyła IV miejsce na dystansie 800 m,

- Zuzanna Niedźwiecka IV miejsce na dystansie 1200 m,

- Maja Reichel VI miejsce na dystansie 1200 m,

- Igor Kot VIII miejsce na dystansie 3000 m,

- Maja Tomala IX miejsce na dystansie 600 m,

- Brajan Woźniak IX miejsce na dystansie 2000 m,

- Dariusz Mostowik XIV na dystansie 2000 m,

- Jacek Mostowik XV miejsce na dystansie 800 m,

- Igor Reichel XXII miejsce na dystansie 2000 m,

- Grzegorz Mugaj XXV miejsce na dystansie 800 m,

- Nataniel Kozicki XXVI miejsce na dystansie 800 m.

 

Gratulujemy wszystkich świetnych wyników i życzymy kolejnych sukcesów sportowych!

 

więcej


 

© Od 2007 Created by - Jerzy Ratajczak