Zespół Szkół
w Goleniowie
72-100 Goleniów
ul.Niepodległości 1B
Telefon/fax:914184274,
914431133
e-mail: zssgol@wp.pl
 
Kampania Państwowej Komisji ds. Pedofilii "#Rozmawiaj#Reaguj" A   B   C
   Strona główna      Rok szkolny 2018/2019      Maj 2019

 
 31 maja uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie uczestniczyli w XI Biegu im. Marka Kotańskiego w Białuniu. 



Biegi odbyły się w malowniczym lesie na skraju wsi. Wszyscy nasi uczniowie dobiegli na linię mety. Zespół Szkół w Goleniowie reprezentowali:

      • Agata Janowska    III miejsce
      • Zuzanna Dudzińska    VI miejsce
      • Dominik Sulikowski    I miejsce
      • Mateusz Suchy    IV miejsce
      • Michał Wasilewski    VIII miejsce
      • Igor Reichel    VII miejsce.

Uczniowie, którzy stanęli na podium zostali nagrodzeni pucharami i pamiątkowymi dyplomami. Wszyscy goście i zawodnicy po biegu zaproszeni byli na zdrowy poczęstunek. Ponadto wszystkie dzieci mogły korzystać z licznych atrakcji: zamki dmuchane, konkurs pierwszej pomocy, pokaz doświadczeń chemicznych, puszczanie baniek mydlanych i wiele innych. Za rok planujemy również zagościć w Białuniu.

więcej


 
 W dniu 31 maja 2019 roku w Zespole Szkół w Goleniowie odbył się trzeci Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych oraz Hotelarskich pod hasłem „Odkryj swoje zmysły, poznaj swój talent”. 



Organizatorem konkursu była Branżowa Szkoła Zawodowa I stopnia w Zespole Szkół  w Goleniowie. W konkursie wzięli  udział uczniowie z Ośrodka Szkolno – Wychowawczego z Polic oraz uczniowie branżowej szkoły w Zespole Szkół w Goleniowie. Drużyny składały się z uczniów szkół o kierunkach kucharz oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.Celem głównym konkursu było poszerzenie wiadomości oraz umiejętności młodzieży w zakresie edukacji zawodowej w zawodach związanych z branżą gastronomiczną i hotelarską, zachęcanie do świadomego planowania własnej kariery edukacyjno-zawodowej, a także rozwijanie zainteresowań uczniów i współpraca między szkołami kształcącymi w tych zawodach.

Konkurs obejmował cztery konkurencje z zakresu gastronomiczno - hotelarskiego:    

  • dopasowanie zastawy szklanej do napojów,
  • dobieranie produktów do koloru desek,
  • odgadywanie smaków produktów nabiałowych,
  • zmiana bielizny pościelowej na czas,
  • przyporządkowanie produktów do rodzaju magazynów,
  • wykonanie plakatu promującego zdrowe odżywianie,
  • test sprawdzający wiedzę i umiejętności gastronomiczno-hotelarskie.
 

Wszyscy uczestnicy wykazali się dużymi umiejętnościami i kreatywnością, co podkreślało jury konkursu. Swoją obecność podczas konkursu zaszczycił Prezes zarządu GWiK – mgr inż. Janusz Dawidziak. Sponsorami nagród w konkursie były Goleniowskie Wodociągi i Kanalizacja. Nagrodę pocieszenia otrzymali uczniowie z Zespołu Szkół w Goleniowie .

Zwycięzcami konkursu ,,Odkryj swoje zmysły, poznaj swój talent” zostali:

I  miejsce -  Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1 z Polic,
II miejsce -  Szkoła Branżowa I stopnia w Zespole Szkół z Goleniowa,
III miejsce -  Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1 z Polic.

Konkurs dał możliwość sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności uczniom, pokazał ścisły związek pomiędzy kształceniem teoretycznym a przygotowaniem zawodowym. Spotkanie między uczniami poszczególnych szkół oraz między nauczycielami było dobrym miejscem wymiany doświadczeń. Uczniom i opiekunom gratulujemy osiągniętych wyników i zapraszamy do kolejnej edycji konkursu.

więcej



 W dniach 22 do 24 05 2019 uczennice klasy III ZSZ, działającej w Zespole Szkół w Goleniowie, wraz z opiekunami uczestniczyły w wycieczce do Trójmiasta. 



W trakcie pobytu zwiedziłyśmy najciekawsze miejsca wybrzeża, tj. Długi Targ w Gdańsku, Westerplatte, Bazylikę Mariacką, Park Oliwski,  Katedrę Oliwską, Molo w Sopocie i Akwarium w Gdyni. Ciekawą atrakcją był rejs po Motławie oraz po Zatoce Gdańskiej. Uczennice miały możliwość zwiedzenia zaplecza gastronomicznego znanej gdańskiej restauracji Tekstylia. Dzięki uprzejmości Pana Krzysztofa - właściciela restauracji miałyśmy możliwość degustacji potraw sporządzonych przez renomowanych kucharzy. W trakcie wycieczki uczestnikom dopisywał dobry humor, a wspomnienia zostaną na długo w pamięci.

 

© Od 2007 Created by - Jerzy Ratajczak