Zespół Szkół
w Goleniowie
72-100 Goleniów
ul.Niepodległości 1B
Telefon/fax:914184274,
914431133
e-mail: zssgol@wp.pl
 
Kampania Państwowej Komisji ds. Pedofilii "#Rozmawiaj#Reaguj" A   B   C
   Strona główna      Aktualności - rok szkolny 2019/2020      Marzec 2020

 
 W poniedziałek 9 marca br. w Zespole Szkół w Goleniowie, odbył się konkurs gastronomiczny pt: „Owocowe wariacje z ciasta francuskiego” 


Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przez uczniów Branżowej Szkoły o kierunku kucharz,  najładniejszych i najbardziej pomysłowych wypieków z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Celem konkursu było propagowanie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz wdrażanie prawidłowych zasad higieny podczas przygotowania  potraw. Zwycięzcami konkursu  byli następujący uczniowie: Dawid Błaszczyk(I miejsce), Maciej Bulzacki (II miejsce), oraz Eliza Cichocka (III miejsce). Zwycięzcy zostali uhonorowani pamiątkowymi dyplomami oraz nagrodami. Pozostali uczniowie  otrzymali nagrodę pocieszenia. Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem oraz pomysłowością przy wykonywaniu wypieków . 

Monika Siwienki 

więcej


 Ruch to dłuższe życie i lepsze samopoczucie. 


W związku z realizacją Programu Szkoły Promującej Zdrowie uwzględniającym działania na rzecz zdrowia nauczycieli i pracowników niepedagogicznych, w Zespole Szkół Specjalnych od 29.02.2020 r. odbywają się zajęcia ruchowe. Zajęcia prowadzone są przez lidera zespołu ds. profilaktyki – Panią Dorotę Baczewską w każdy poniedziałek i środę od godz. 18.00. Zwiększenie aktywności fizycznej może wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Serdecznie zapraszamy. 

Koordynator SzPZ Katarzyna Taraska

 

 W dniu 05.03.2020 r. odbył się w Szczecinie II etap regionalny VII edycji konkursu ogólnopolskiego ,,Poznaj swoje prawa w pracy” zorganizowany przez Państwową Inspekcję Pracy. 


Do II etapu konkursu zostali zakwalifikowani oraz  aktywnie w nim uczestniczyli uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia nr 1 w Goleniowie, Dawid Błaszczyk - uczeń klasy I  i Rafał Lieder - uczeń klasy III. Wykazali się oni znacznym zasobem wiedzy na temat przepisów z zakresu prawnej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz legalności zatrudnienia. Rafał Lieder zakwalifikował się do dogrywki etapu regionalnego, w której wzięło udział osiem osób. Uczniowi mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do etapu centralnego, gdyż konkurencja była na bardzo wysokim poziomie, spróbujemy za rok. 

Alicja Rotter

więcej


 Podczas gali „Sportowego Podsumowania Roku” uhonorowane zostały zwycięskie szkoły województwa zachodniopomorskiego.  


Za rywalizację w kategorii specjalnych szkół podstawowych nagroda Marszałka Województwa powędrowała do Zespołu Szkół Specjalnych w Goleniowie. Uroczystość – z udziałem członków Zarządu Województwa Anny Bańkowskiej i Stanisława Wziątka – odbyła się w środę, 4 marca 2020 roku w Operze na Zamku w Szczecinie.

 

 1 marca Narodowym Dniem Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” 


Nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół w Goleniowie przy ulicy Niepodległości 1 B włączyli się w obchody Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Uczniowie wspólnie z nauczycielami zorganizowali w dniach 02.03-06.03.2020r.  wydarzenia edukacyjne poświęcone bohaterom podziemia antykomunistycznego. Wspólnie zorganizowaliśmy szkolne gazetki, wystawę plakatów wykonanych przez uczniów w ramach godzin z wychowawcą i zajęć edukacyjnych, przeprowadziliśmy lekcje o „Żołnierzach Wyklętych”, odwiedziliśmy lokalne miejsca pamięci. W ramach akcji  odbył się Szkolny konkurs plastyczny  dla uczniów klas 4a-8a– Żołnierze Wyklęci – Bohaterowie Niezłomni. Nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali „Bieg pamięci”, gdzie nie liczyło się miejsce tylko udział w szczytnym przedsięwzięciu. Uwieńczeniem akcji był pokaz filmowy z hasłem przewodnim: „Patriotyzm naszych przodków”, gdzie dzieci i młodzież miała okazję bliżej poznać postaci żołnierzy wyklętych. 

„Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci” – Wisława Szymborska

więcej

 

 W dniu 02.03.2020 r. odbyły się kolejne zajęcia z  innowacji Carving - dekorowanie potraw i napojów. 


Młodzież ze Szkoły Branżowej I Stopnia nr 1 i Przysposabiającej do Pracy wykonała piękne dekoracje z rzodkiewki, cebuli i kapusty pekińskiej. Uczniowie kolejny raz stali się  artystami, którym niestraszne łzy. Liczył się efekt końcowy – piękne kwiaty z cebuli. Młodzież wykonała  fenomenalne dekoracje z warzyw, które obejrzeć można na załączonych zdjęciach.

więcej

 

© Od 2007 Created by - Jerzy Ratajczak